Thuisbatterij… is mijn installatie wel geschikt?

28 november 2023

Thuisbatterij… is mijn installatie wel geschikt?

In de wereld van duurzame energie kunnen zonnepanelen samenwerken met thuisbatterijen om je huis zelfvoorzienend te maken. Een thuisbatterij slaat extra zonne-energie op zodat je je energieverbruik slim kunt regelen. Als je al zonnepanelen hebt en denkt aan een thuisbatterij zijn er alleen wel een paar dingen om op te letten.

Check je energieverbruik

Voordat je een thuisbatterij installeert is het belangrijk om je energieverbruik en productie goed te begrijpen, hier kan een energiemeter bij helpen. Naast de opbrengst monitort een energiemeter ook het energieverbruik in de woning. Je krijgt dus een totaal overzicht van het energieverbruik in de woning. Dit inzicht zal je helpen bij het bepalen van de juiste capaciteit voor je thuisbatterij.

Plaats een energiemeter

Check je omvormer

Controleer of je bestaande omvormer compatibel is met de thuisbatterij. Sommige thuisbatterijen werken naadloos samen met specifieke zonnepanelensystemen, terwijl andere mogelijk aanpassingen vereisen. In de meeste gevallen weten veel mensen niet of ze een gewone of een hybride omvormer hebben.

Een Hybride omvormer kan hetzelfde doen als een normale omvormer alleen heeft deze omvormer een aantal slimme toevoegingen. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan dat er verbruikt wordt in huis dan zal de omvormer het naar de thuisbatterij sturen.

Het grootste gedeelte van de PV installaties is helaas niet voorzien van een hybride omvormer of een energiemeter. Hiervoor is een alternatief bedacht, de Retrofit omvormer. Hierover vind u meer in onze eerdere blog.

Is mijn omvormer accu voorbereid?

Check je contract

Een functie van veel thuisbatterijen is de mogelijkheid om laad- en ontlaadschema’s aan te passen. Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van variabele energietarieven, waarbij de prijs tijdens daluren laag is. Een thuisbatterij stelt je in staat om elektriciteit op te slaan wanneer de tarieven laag zijn en deze te gebruiken / verkopen tijdens piekuren wanneer de kosten hoog zijn. Hierdoor kun je je energiekosten aanzienlijk verlagen.

Conclusie

Het integreren van een thuisbatterij met je zonnepaneleninstallatie is een verstandige stap naar duurzame zelfvoorziening. Zelfs zonder een zonnepaneelinstallatie kun je profiteren van een thuisbatterij doormiddel van een dynamisch contract. Als je in het bezit bent van zonnepanelen is het alleen wel belangrijk om de installatie alvast voor te bereiden.